Ondernemen in corona-tijd als zelfstandige zorgverlener

0

Als je de media moet geloven kan de zorg al het werk niet aan. Maar klopt deze aanname wel echt? Hoe ervaar jij dat als zelfstandige in de zorg? Heb je door Corona meer diensten of juist niet? En hoe zorg je ervoor dat je meer diensten krijgt en behoudt?

Ondernemen tijdens Corona, hoe is dat?

Terwijl de hele wereld door Corona stil heeft gestaan, ben jij als zorgverlener gewoon doorgegaan. Je ben helemaal niet belemmerd in je werkzaamheden. En de avondklok heeft voor jou geen verschil gemaakt. Dit zijn allemaal aannames die wij en onze zelfstandige te horen krijgen van buitenstaanders. Maar in hoeverre kloppen deze aannames nou echt?

Wij hebben een aantal zelfstandigen binnen en buiten Zorgaannederland hierover gesproken. Er zijn inderdaad zelfstandige zorgverleners die een minimaal verschil merken in het aantal diensten voor Corona een aantal heeft toch echt flink minder diensten. En vrijwel niemand die wij hierover hebben gesproken heeft noemenswaardig meer diensten. Een aantal zelfstandige heeft de omschakeling gemaakt tot een vast dienstverband om enigszins diensten te kunnen blijven draaien. 

Waar zijn de diensten gebleven dan?

Je vraagt je zeker af wat er met al die open diensten is gebeurd en hoe het kan dat er vóór Corona zoveel meer invallers nodig waren dan nu? Zeker als je kijkt naar de cijfers van het CBS die aangeeft het het ziekteverzuim in verzorgingstehuizen uitkwam op 8,2% in het vierde kwartaal. Een zeer hoog ziekteverzuim en toch heb jij als zelfstandige in de zorg minder diensten? Dat is lastig te begrijpen toch? 

Wij denken dat het komt doordat veel open plekken intern zijn gevuld. Zo waren de dagbestedingen dicht en deze diensten zijn komen te vervallen. Het personeel is vrijwel direct ingezet op allerlei locaties ter ondersteuning en later zelfs als vaste kracht. Ook hebben velen de overstap vanuit dagbesteding naar een woonlocatie gemaakt.